Hur mycket kläder i åkpåsen?

åkpåseDet finns egentligen inget bra svar på den frågan då det är flera parametrar så som tjockleken på åkpåsen, vädret samt hur varma kläderna är som barnet är tänkt att använda.

Som ett exempel kan vi ta Skåne där det oftast inte är så speciellt kallt vintertid och då går det oftast bra att använda en åkpåse med vanliga kläder (t.ex. body + byxor + mössa + vantar) då det oftast är plusgrader större delen av året. Kryper kylan ner till några minusgrader kan det vara en idé att sätta på lite extra kläder t.ex. en fleeceoverall.

Vandrar vi upp längre i Sverige över Stockholmsområdet där det inte är helt omöjligt att temperaturen vandrar ner till närmare -20 grader så krävs det betydligt varmare kläder även om det är en tjock åkpåse. Då bör man också använda jacka eller overall med tjockare strumpor med mera

Sen beror det också på lite hur gammalt barnet är för mindre barn rör inte på sig lika mycket som äldre barn gör så är det ett spädbarn så krävs det oftast lite extra kläder för att kunna hålla värmen.

Det bästa du kan göra är att göra en egen bedömning om vad som är bäst att använda vid tillfället och du kan även sticka ner din hand för att känna hur varmt det är i åkpåsen. Känner du att det är svettigt eller fuktigt så är det alldeles för varmt.

Vi vet att många nyblivna föräldrar är rädda att de ska råka klä sina småbarn för lite när de ska ut med vagnen men faktum är att med lite sunt förnuft så ordnar det sig alltid. Så länge du har lite koll på kylan / värmen så brukar det inte vara några större problem.